Rezerviraj
Rezerviraj online


 
Loading
 

Dobrodošli u Zadar

Zadar je kulturni, gospodarski, administrativni i prometni centar sjeverne Dalmacije, od Zatona udaljen 17 kilometara. Star je 3000 godina i stoljećima je bio glavni grad Dalmacije.

Prebogat je spomeničkom baštinom svjetskog značaja koja je i danas vidljiva na svakom koraku. Antički raster ulica na poluotoku sačuvao se do danas, kao i rimski forum iz 1. st.
 

Zadar je i grad u kojem je velik prostor ostavljen pješacima; šetnja uglačanim kamenim ulicama grada postat će šetnja kroz povijest, ali i doživljaj suvremenog života. U Zadru ćete na gradskoj rivi pronaći jedinstvene Morske orgulje koje pokreće snaga valova, kao i čaroliju svjetlosti nove instalacije Pozdrav Suncu.

Zaštitni znak grada je predromanička crkva Sv. Donata iz 9. st., a u Zadru se nalaze i najljepši primjerci romanike u Hrvatskoj:
 

  • katedrala Sv. Stošije iz 13. st.
  • crkva Sv. Krševana iz 12. st.
  • zvonik Sv. Marije iz 1105. godine
  • bedemi sa Lučkim i Kopnenim vratima iz 16. st.
  • Trg tri bunara
  • Trg pet bunara
  • Gradska loža
  • Gradska straža


Zadar ima čak četiri sveca zaštitnika: Sv. Šime, Sv. Stošija, Sv. Krševan i Sv. Zoilo. Svjetski vrijedna Stalna izložba crkvene umjetnosti i tradicionalna manifestacija Glazbene večeri u Sv. Donatu, samo su dio velike kulturne ponude grada.

 

Zadarska županija

Zadarska županija je središnja regija primorske Hrvatske i istočne obale Jadranskog mora. Prirodnim položajem na spoju geografski različitih regija, atraktivno je i lako dostupno odredište, morem, kopnom ili zrakom. Regija obuhvaća 1250 kilometara, odnosno 20% obalne linije Hrvatske s preko 300 otoka i otočića.

Na dodiru Zadarske županije nalaze se najpoznatiji hrvatski Nacionalni parkovi: Plitvička jezera, Kornati, Slapovi Krke, Paklenica i Sjeverni Velebit koji su po UNESCO-u zaštićena područja biosfere, a tu su i parkovi prirode Vransko jezero i Telašćica na zapadu Dugog otoka.

Posebne ponude
Nin
Zaton
Izleti